Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

13 vedete cu afecțiuni neurodegenerative

de Redactia Tvmania

Pe parcursul vieții, la nivelul organismului, sunt foarte multe efecte care se resimt: procesul natural de îmbătrânire, stresul oxidativ, afecțiunile cronice sunt numai câteva exemple.

Bolile cronice degenerative sunt acele afecțiuni care durează mai mult de 3 luni și care se pot agrava. Astfel de afecțiuni apar în general la vârsta adultă și, de cele mai multe ori, pot fi controlate, dar nu și vindecate (cancer, afecțiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, hipertensiune arterială, boala Alzheimer, boala Parkinson). 

Din categoria bolilor degenerative fac parte bolile neurodegenerative care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cele mai cunoscute afecțiuni neurodegenerative sunt boala Alzheimer și boala Parkinson. Este important de știut că tratamentele ajută la ameliorarea simptomelor, dar progresia bolii nu poate fi stopată. 

În acest articol îți prezentăm cele mai comune boli neurodegenerative și îți spunem care sunt personalitățile a căror viață a fost marcată de aceste afecțiuni.

Cele mai comune afecțiuni neurodegenerative

Cele mai întâlnite afecțiuni neurodegenerative sunt:

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cauzată de degenerarea neuronilor. Aceasta poate afecta mai multe zone ale creierului, iar pe măsură ce boala înaintează, pacientul își poate pierde funcția cognitivă (memorie, limbaj). Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, iar printre simptomele demenței se numără:

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă, afectează zonele creierului care au legătură cu mișcarea. Boala se manifestă prin:

Boala Huntington

Boala Huntington se manifestă în principal prin declin cognitiv, probleme de coordonare și tulburări de comportament.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală neurodegenerativă care afectează sistemul nervos central. Se manifestă prin crampe musculare, slăbiciune musculară, spasticitate, tulburări de coordonare, parestezii (furnicături, amorțeli).

Trebuie reținut că, în cazul acestor afecțiuni, tratamentul prescris de medic ajută la ameliorarea unor simptome fizice sau mintale. Tratamentul poate încetini evoluția bolii, dar nu o poate vindeca, pentru că nu există tratament care poate stopa degenerarea celulelor nervoase. 

Vedete care s-au confruntat cu afecțiuni neurodegenerative

Afecțiunile neurodegenerative pot afecta pe oricine, nu au făcut excepție nici persoane care s-au bucurat de un statut aparte în domeniul în care au activat (artistic, politic și nu numai). Iată câteva dintre personalitățile care s-au confruntat cu asemenea afecțiuni:

Robin Williams

Robin Williams a fost unul dintre cei mai buni actori ai generației sale. Moartea sa, în 2014, a șocat multe persoane. Robin Williams suferea de demență cu corpi Lewy, o afecțiune cauzată de acumularea de proteine în zone corticale implicate în procese cognitive. Boala afectează memoria, capacitatea de decizie, funcția cognitivă. În plus, pacientul poate suferi halucinații vizuale.

Rita Hayworth

Rita Hayworth a fost o actriță importantă a secolului XX. A fost diagnosticată cu boala Alzheimer, iar moartea ei a ajutat la răspândirea gradului de conștientizare a bolii, relativ necunoscută de majoritatea publicului în anii 1980. 

Ronald Reagan

Ronald Reagan a fost actor, dar ulterior s-a simțit atras de politică. A devenit guvernator al Californiei și mai apoi președinte al SUA. Ronald Reagan a suferit de boala Alzheimer și s-a știut de acest lucru chiar din timpul vieții sale, deși a murit de pneumonie.  

Multe alte vedete s-au confruntat cu boala Alzheimer și cu alte forme de demență:

Este important să conștientizăm cât mai devreme riscul pe care îl reprezintă astfel de afecțiuni. Pacienții trebuie nu numai să urmeze tratamentul prescris de medic, dar trebuie să accepte transformările pe care boala le poate avea asupra lor. Afecțiunile afectează viața, în cele mai diverse moduri, dar este important să învățăm să facem față schimbărilor și nevoilor noastre.

Sursa foto: Shutterstock

 
Urmărește-ne pe Google News
 
 
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te